Окичиха с венци и цветя паметниците свързани с боевете край Стара Загора
Окичиха с венци и цветя паметниците свързани с боевете край Стара Загора / Община Стара Загора

Признателните старозагорци окичиха с венци и цветя паметните места в града, свързани със 137-та годишнина от боевете за защитата на Стара Загора: Мавзолей - костница „19 юлий 1877г.", „Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин", „Паметник на загиналите в Джуранлийския бой от 1877г.", „Паметник на защитниците на Стара Загора - 19 юлий 1877г." и „Паметник на загиналите във войните старозагорци".

Организатор на честванията е община Стара Загора.

По традиция на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора" се състоя военен ритуал, в който участваха Военен духов оркестър, почетна рота и почетен караул от Втора механизирана бригада. Слово за героизма на защитниците на града и важните боеве в хода на Руско-турската освободителна война изнесе зам.-началник щаба на бригадата подп. Стоян Стоянов.

В ритуала участваха зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, областният управител Живка Аладжова, представители на културни институти, обществени и патриотични организации, политически партии и граждани.

В подножието на паметника бяха поднесени венци и цветя от Община Стара Загора и Старозагорски военен гарнизон, Общински съвет Стара Загора, граждански сдружения и признателното гражданство.