Украинският парламент отхвърли оставката на премиера Яценюк
Украинският парламент отхвърли оставката на премиера Яценюк / снимка: БГНЕС

Парламентът на Украйна отхвърли с голямо мнозинство оставката на министър-председателя Арсений Яценюк, след като прие поисканите от него законодателни мерки, предаде Ройтерс. Яценюк получи овации от депутатите след вота, който бе излъчен пряко по телевизията.

"За" оставката гласуваха само 16 депутати. Тя бе отхвърлена със 109 гласа, предаде ИТАР-ТАСС.

Парламентът прие поправките в бюджета, които бяха поискани от правителството за увеличаване финансирането на армията и за да се запази споразумението за финансова помощ с Международния валутен фонд.

Законодателство, което да позволи продажбата на миноритарен дял от украинската газопреносна система, ще се гласува отново на по-нататъшно заседание, предаде Асошиейтед прес. Днес има две важни новини за световната икономика. Първата е, че Аржентина обяви дефолт, а втората, че Украйна не обяви и никога няма да обяви дефолт, заяви Яценюк пред парламента, цитиран от Франс прес.

Президентът Петро Порошенко каза, че "днес отношението на народните депутати на Украйна към украинския народ и украинската армия не зависи от това дали има управляваща коалиция или не". Миналата седмица две партии напуснаха коалицията, подкрепяща Яценюк.

Държавния глава отбеляза, че новите избори може да станат "реалност", но той не уточни какви стъпки ще предприеме, за да осъществи това.

Четиридесетгодишният Яценюк е юрист и икономист, член на партия "Баткившчина" на Юлия Тимошенко. Той беше един от водачите на протестите на Майдана, довели до свалянето на бившия президент Виктор Янукович, припомня АФП.

Миналата седмица Яценюк подаде оставка заради разпадането на управляващата коалиция след напускането на две партии от нея и блокирането на инициативите на правителството.

Източник: БТА