Извънредно положение в Сиера Леоне заради Ебола
Извънредно положение в Сиера Леоне заради Ебола / снимка: БГНЕС

Сиера Леоне обяви извънредно положение, за да се справи с епидемията от хеморагична треска Ебола и ще използва силите за сигурност, за да наложи карантина на епицентровете на смъртоносния вирус, съобщи в официална реч късно снощи, президентътт Ърнест Баи Корома.

Мерките, кои първоначално ще бъдат в сила между 60 и 90 дни, последваха аналогичната стъпка на съседна Либерия вчера. Корома съобщи също, че заради кризата отменя посещението си във Вашингтон следващата седмица за срещата на върха САЩ-Африка и вместо това ще организира спешна среща с регионални лидери в Гвинея утре.

Всички епицентрове на болестта ще бъдат поставени под карантина, полицията и армията ще ограничават влизането и излизането от тях и ще осигуряват подкрепа за здравните власти и неправителствените организации, които бяха атакувани от местни общности. Претърсване къща по къща ще проследява болните и поставянето им под карантина. Установяват се и процедури за пристигащи и заминаващи пасажери от международното летище Лунги край Фрийтаун, одбави Корома, но не разкри подробности.

Ебола е причинила смъртта на 672-ма души в запападноафриканските страни Либерия, Гвинея и Сиера Леоне според СЗО.