Изкупуват лавандуловото масло на цени между 65 и 80 лева
Изкупуват лавандуловото масло на цени между 65 и 80 лева / БГНЕС

Между 65 и 80 лева се движи изкупната цена на килограм лавандулово масло през тази година, заяви за Дарик Добрин Начев. Семейството му отглежда 400 декара с ароматната култура в община Генерал Тошево и се занимава с този бизнес вече повече от 10 години. Начеви притежават и най-голямата дестилерия в областта.

Според  Добрин Начев реколтата тази година ще бъде сравнително слаба заради дъждовете. При него добивът е 3-4 кг.масло от 800-900 кг. прибран цвят от декар. В минали години дестилерията е произвеждала до 15 кг. масло от декар.

Този бизнес е труден, изисква се много ръчен труд и много средства за създаване на насажденията. В един декар с лавандула трябва да се вложат 400-500 лева, коментира производителят. Културата постепенно придоби популярност и през 2011 година е имало истински бум – цената на ценното масло е била около 110 лева за килограм. Към лавандулата е имало е сериозен интерес от страна на земеделските стопани, а чистата печалба от декар е стигала 1000 лева. Голямото производство обаче сринало цената и през миналата година тя е била 30-40 лв./кг. През последните два-три години добивът в национален мащаб е скочил двойно.

България е световен лидер в производството на лавандулово масло. Изпреварихме Франция още преди  4 години, а не тази година, както се пише по медиите, твърди Добрин Начев. Външният пазар отваря след около месец и тогава ще има по-ясни индикации за цената на маслото. В Добруджа се отглеждат над 5000 декара с лавандула, но по принцип добиваният тук дестилат  малко се отклонява от стандартите, затова и цената му е по-ниска. В България през миналата година са произведени 120 тона от продукта, който намира приложение предимно в козметиката, фармацията, за ароматерапия и др.