Инж. Николов: Община Трявна е интересна за инвеститорите
Инж. Николов: Община Трявна е интересна за инвеститорите / Тревненска седмица

ОбС в Трявна прие Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение в Община Трявна и издаване на сертификати клас В, която влиза в сила от публикуването й в интернет сайта на Общинска администрация - Трявна. Целта е повишаване конкурентоспособността на икономика на община Трявна чрез нарастване на инвестициите за научни изследвания, иновации и технологично развитие в производства и услуги с висока добавена стойност при спазване принципите на устойчивото развитие; подобряване на инвестиционния климат; създаване на нови и високопроизводителни работни места.

Според наредбата се предвижда минималният размер на инвестицията за икономическите дейности от индустриалния сектор в преработваща промишленост да бъде 5 млн. лева; за икономическите дейности от сектора на услугите - 1,5 млн. лева; за обект във високотехнологичните дейности от индустриалния сектор на икономиката – 2 млн. лева, а за обект във високотехнологичните дейности от сектора на услугите - 1 млн. лева.

За всички други икономически дейности и сектори на икономиката, в това число и развитие на недвижими имоти, туризъм, пропърти и фасилити мениджмънт - 5 млн. лева. За това, което предстои, за инвестициите до момента, както и за това привлекателна ли е община Трявна за инвеститорите е разговорът с кмета на града Драгомир Николов.

Инж. Николов: Община Трявна е интересна за инвеститорите
netinfo

Интервюто е на вестник "100 вести" с автор Стефка Бурмова.

- Г-н Николов, ОбС в Трявна прие наредбата за инвеститори клас В, какво оттук насетне предстои?

- Не само Община Трявна, всички общини се интересуват как да бъдат по-привлекателни, за да привличат инвеститори. Това, разбира се, е една малка стъпка, която законът и наредбата ни позволиха да направим. Заради това веднага подготвих предложение, което беше прието с разбиране от ОбС, мина на първо и второ четене. И вече това е действаща наредба, която е стъпка към специално обгрижване на кандидат-инвеститорите от страна на общинска администрация. Така че ние направихме необходимото, въпреки че в Трявна дори и без да има тази възможност за инвеститори клас В, на която отговаряме, си има сериозни инвестиции - английска, белгийска, австрийска с резбонарезните инструменти и швейцарската. Английската е предприятието „Щайнер мебел“ в края на града със съвременно оборудване. То е собственост на българин, дълги години живял в Англия и продължава да поддържа своето двойно гражданство. Най-важното е, че той има много сериозни пазари - в Англия, в Обединени арабски емирства. Не по-малко е представянето и на другите фирми, работещи в този бранш за производство на стилна мебел – Би Би Сикс, Вълчев и т. н., те са над 45.

- Продължава ли инвеститорският интерес към Трявна, в РИОСВ във В. Търново са постъпили много искания, свързани с туристически обекти – на този етап единствено към туризма ли е насочен интересът или и към други дейности?

- Наистина преобладава интересът към туризма, но има и към други дейности. От Трявна и физически, и юридически лица кандидатстваха по Програмата за развитие на селските райони, изградиха се къщи за гости, хотел, хотел със сладкарска работилница, което е своеобразна инвестиция в производството, има интерес към изграждане на вериги, към разширяване на производството. Пропуснах да отбележа другата сериозна инвестиция - австрийската фирма „Льофлер“, за спортно облекло. Те имат много сериозен интерес. Тази година разшириха производството си със съвременно оборудване. До края на годината искат допълнително разширение и създаване на нови 35 работни места. Те работят по петгодишен план 2014-2020 г. с ново фирмено разширение на зелено. От разговорите, които съм имал с представителите тук и със собственика, става ясно, че търсят територия от около 6000 кв. метра, за да организират на зелено производството.

- Преди години в Трявна беше организирано сериозно производство на сушени плодове в специални опаковки, съществува ли все още то?

- Това производство беше създадено, благодарение на партньорството ни с Швейцария. В първите години на промяната с оборудване оттам бяха изградени сушилните съоръжения, мелницата, беше направено цехче за производство на кроасани, малък цех за производство на мебели, инструментално производство. Всички тези инвестиции бяха реализирани с швейцарска подкрепа от фондация „Интер Ассист“. За радост инструменталното производство - за инструменти за дървообработващата промишленост, се развива много добре и в момента върви разширение на производствената им база.

- Оптимист ли сте за повишаване на инвеститорския интерес към Трявна?

- Определено. Трявна е интересна не само от гледна точки на инвестициите в туризма, но и за инвестиции, свързани с хранително-вкусовата индустрия, с леката промишленост, дървопреработването. Така че съм оптимист за привличането на повече инвеститори, които да създадат нови работни места и стабилен поминък на тревненци.