ЕС добави още 8 руснаци и три руски компании към черния списък
ЕС добави още 8 руснаци и три руски компании към черния списък / снимка: БГНЕС, архив

Европейският съюз включи още 8 руснаци и 3 руски компании в черния списък на санкциите заради руските действия в Украйна, съобщиха световните агенции. Имената са публикувани в Официалния вестник на ЕС.

В новата редакция на списъка влизат заместник-шефът на администрацията на руския президент Алексей Громов, както и бизнесмените Юрий Ковалчук, Николай Шамалов и Аркадий Ротенберг, които са от вътрешния кръг на руския президент. Ротенберг е
отдавнашен спаринг партньор по джудо на Владимир Путин и главен акционер на инженеринговата компания Гипротрансмост, която неотдавна получи държавна поръчка за построяване на мост от Русия до Крим.

Юрий Ковалчук е дългогодишен приятел на Путин и най-големият акционер на банка "Русия".

Третият приближен на Путин, Николай Шамалов, фигуриращ сред санкционираните лица, също е сред големите акционери на банката, смятана за личната банка на високопоставените служители от Руската федерация.

Останалите подлежащи на санкции лица са промосковски служители в Крим и проруски сепаратисти от Луганск и Донецк. Руската национална комерсиална банка, която първа започна операции в Крим след анексирането на полуострова през пролетта, е сред новодобавените юридически лица в черния списък заедно със завода "Алмаз-Антей", който произвежда противовъздушни ракети, и авиокомпания "Добролет". Техните авоари на Запад се замразяват.

Така в черния списък фигурират вече 95 физически лица и 23 юридически.

Източник: БТА