Кметът на Плевен подписа договор за спечелен проект по програма „Деца и младежи в риск”
Кметът на Плевен подписа договор за спечелен проект по програма „Деца и младежи в риск” / obshtina.pleven

Плевен е една от деветте общини в страната, която получи финансиране на свой проект по програма „Деца и младежи в риск", Компонент „Деца в риск". На 29 юли, на церемония в Министерството на образованието и науката, кметът проф. д-р Димитър Стойков и представители на 9-те одобрени общини получиха договорите си за финансиране.

Стойността на проекта е 231 802,00 евро, които се осигуряват чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., като размера на безвъзмездната финансова помощ е 100 %. Срокът за изпълнение на проектните дейности е 22 месеца.

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова подчерта, че Програмата е част от стратегията за намаляване броя на отпадащите от учебния процес деца. Основна цел е да бъде постигната по-добрата подготовка за училище за деца в уязвимо положение, създаване на по-добри социални умения на малчуганите на възраст 3 - 6 години, както и на по-добри езикови умения при деца, говорещи различен от българския език. Дейностите са насочени и към децата в риск от социално изключване поради бедност и недостатъчна подготовка за училищните занятия чрез мерки в областта на обучението и възпитанието от ранна детска възраст.

Ще бъдат обхванати 487 деца от целевата група. В изпълнението на проектните дейности са включени пет общински детски градини, три от които на територията на гр. Плевен - ЦДГ 12 „РАЛИЦА", ОДЗ 6 „Незабравка", ОДЗ „1-ви Юни" и ЦДГ „Вит" - с. Дисевица и ОДЗ „9-ти май" - гр. Славяново.

По трима възпитатели или педагози от всяка детска градина и трима ромски медиатори ще участват активно в дейностите по идентифициране, oбхващане и въздействие върху целевите групи, заложени в проекта, за което ще преминат специализирано обучение по Компонент 3 „Изграждане на капацитет", на програма BG06 „Деца и младежи в риск".