„Арсенал” плаща авансово задълженията си към общинския бюджет
„Арсенал” плаща авансово задълженията си към общинския бюджет / netinfo

Казанлъшката оръжейница „Арсенал" ще плати авансово задълженията си към общинския бюджет на Казанлък за тази година, с цел да подпомогне тежкото финансово състояние, в което изпадна Община Казанлък след решението на Арбитражния съд съм БТПП за заплащане на 3,3 млн. лева на фирма „Тракия Трейд". Сумата е за платена главница, лихви и направени разходи по обявен за нищожен договор между Община Казанлък и фирмата, сключен през 2007-ма година.


Това каза за Дарик изп. директор на „Арсенал" Николай Ибушев. Той допълни, че по време на разговори с общинската управа на града са предложили на Общината спешно да агитира и останалите фирми, работещи на територията на общината, да направят това, за да се излезе от създалата се ситуация.


Общинските съветници от групата „Експерти за Казанлък" , оглавявана от Николай Ибушев разпространи и Отворено писмо до фирмите от района, с апел да последват примера на „Арсенал", за да се подпомогне финансовото състояние на Община Казанлък, задлъжняла с нови 3,3 млн. лева след последното решение на Арбитражния съд.


Друг вариант, обсъждан между представителите на Експертите и общинското ръководство, е да продължат разговорите с представителите на „Тракия Трейд" - Стара Загора за евентуални отстъпки и от тяхна страна, с призив и за морален принос по казуса, тъй като парите, които Общината следва да заплати по обявения в нищожност договор за застрояване на терена на бившата Инфекциозна болница, са реално пари на данъкоплатците.
Градските старейшини от групата на Експерти за Казанлък ще подкрепят на предстоящото утре заседание на Общинския съвет в града предложението на местната власт да се обявят за продажба чрез търгове три големи общински терена, с цел набиране на средства за изплащане на дължимата на фирмата сума.


Обявените за продажба терени са известната „дупка" на бившата Инфекциозна болница, с площ 5 420 квадратни метра. Първоначалната й тръжна цена е 918 680 лева.
Вторият имот е от 9 559 квадратни метра и се намира в кв. „Изток" , теренът зад ОУ „Чудомир", с недовършена тухлена постройка в него. За този имот предложената начална тръжна цена е 363 200 лева.
Третият имот е с площ 10 883 квадратни метра. Теренът от 534 кв. метра е бившият филиал ,,Христо Ботев" към Междуучилищен център - Казанлък, в близост до ПГ по строителство, под ж.п.гарата. Началната тръжна цена на този имот е 332 250 лева.