Празник „Златна праскова” 2014 в Гавраилово
Празник „Златна праскова” 2014 в Гавраилово / Дарик Сливен, Архив

Тринадесетото издание на празника „Златна праскова” 2014 г. ще се проведе днес в село Гавраилово. То се организира от община Сливен, кметство с. Гавраилово, читалище „Слънце-1928” с. Гавраилово, Институт по овощарство-Пловдив, Организация на производителите на праскови „Българска праскова” ООД и Национална служба за съвети в земеделието.

„Златна праскова” се провежда под патронажа на министъра на земеделието и храните.

Празникът се състои от две части като в първата ще се проведе семинар за производители на праскови, а втората част ще премине в представяне на един от най-големите родове, населяващ Гавраилово и  богата фолклорна програма.  „Щастлив съм, че към момента за участие в фолклорната програма на „Златна праскова” са заявили 170 деца. Това показва, че интересът към нашия празник е голям”, каза кметът на селото  Димитър Андреев и допълни, че тази година има нови конкурси в програмата на празника и се надява той  да стане  още по привлекателен за жителите и гостите на с. Гавраилово.

Целта на празника е да обедини основни ценности – съзидателния труд, фолклорното наследство и  веселието и да съдейства Сливенски регион да се възроди като основен производител на праскови. Във фоайето на читалището гостите на празника ще могат да видят изложби от различни сортове праскови, рисунки и фотографии на тема праскови. В салона на читалището ще се проведе семинар с производители на праскови с участието на лектори от Инситута по овощарство и Национална служба за съвети в земеделието.

Празникът ще бъде съпроводен от веселие, в което ще има рисунка на асфалт, избор на мини Мис и мини Мистър „Праскова”, най-бързо ядене на праскови, най-добра прасковена ракия и др. В рамките на „Златна праскова” ще се проведе конкурс за детско музикално и танцово изкуство.