Сирия използва бомби варели въпреки решение на ООН
Сирия използва бомби варели въпреки решение на ООН / netinfo

Сирийското правителство продължава да бомбардира безразборно цивилни с варели, напълнени с експлозиви, въпреки резолюция на Съвета за сигурност на ООН, заяви днес правозащитната организация "Хюман райтс уоч", цитирана от Асошиейтед прес. Изявлението на организацията идва в момент, когато Съветът за сигурност се очаква да се събере по-късно днес за нови обсъждания във връзка с резолюцията, която бе приета през февруари.

В документа бе отправено искане да се спрат всякакви нападения срещу цивилни, както и безразборния обстрел и бомбардировките от въздуха - включително използването на така наречените бомби варели - в населени райони, отбелязва Асошиейтед прес.

Откакто резолюцията е приета, базираната в Ню Йорк организация е документирала над 650 удара срещу контролирани от бунтовниците квартали на северния град Алепо. Тя отбелязва в доклада си, че бойците на опозицията също извършват безразборни нападения, включително минометни удари и нападения с коли бомби. По данни на базирания във Великобритания Сирийския център за наблюдение на човешките права, над 2000 души са загинали през тази година вследствие на бомби варели в Алепо, допълва Асошиейтед прес.

Източник: БТА