Правителството одобри промени в Наредбата за цените на лекарствата
Правителството одобри промени в Наредбата за цените на лекарствата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Лекарствата, които Здравната каса покрива, ще могат вече да поскъпват или поевтиняват само веднъж годишно, а не на всеки шест месеца, както досега. Това става възможно благодарение на промени в Наредбата за цените на лекарствата, които правителството днес е одобрило, съобщават от Министерския съвет.

Към момента два пъти в годината цената на дадено лекарство се сравнява с цената му в няколко европейски държави и се избира най-ниската сред тях. Този процес обаче бил много сложен, предвид това, че на родния пазар имало над 3000 лекарства, които подлежат на подобни проверки. Процедурите по промяна на цените се застъпвали и това понякога затруднявало и снабдяването на болниците с лекарства, заради което срокът за извършването на тези процедури се удължава от шест месеца на година.

По отношение на лекарствата, отпускани без лекарско предписание обаче, се запазва възможността увеличението на цената да става само с процент, който не надвишава инфлацията от периода на последната регистрирана цена.