Програма търси желаещи да приютят в дома си чуждестранни студенти
Програма търси желаещи да приютят в дома си чуждестранни студенти / DarikNews.bg, архив

Велико Търново се включва за първи път в програмата “Global Family” на студентската организация АИЕСЕК – България, чрез която жителите на града ще могат да приемат и подслонят в дома си чуждестранни доброволци, дошли у нас за реализация на студентски практики и проекти. Програмата позволява на българските граждани да опознаят чуждата култура от вкъщи, да представят своята и да видят страната ни през очите на чужденец.

Освен културния обмен, домакините подпомагат една добра кауза, тъй като доброволците работят по социални проекти с позитивно въздействие върху обществото. Те се занимават с деца в училища и детски градини, за да ги обучават на английски език и да представят своята култура или помагат на различни неправителствени организации.

За да се включите в “Global Family”, е необходимо да се попълни апликационна форма за кандидатстване, която може да се намери на сайта на организацията, като приемно семейство може да стане всеки без ограничение във възрастта. След това представители на студентската мрежа обясняват в детайли програмата, уточнен ще бъде  и периодът за прием на доброволеца във вашия дом. Единственото изискване към участниците е да осигурят на студента от чужбина отделно легло. Срокът на подслона е от две до шест седмици и касае два периода – средата на август и времето от средата на септември до края на октомври.

През годините преобладаващата част от студентите-доброволци, които идват у нас, са от Китай, Египет и Бразилия, но организацията работи със 128 страни.