Засилват контрола по пътищата
Засилват контрола по пътищата / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

В контролната дейност ще се включи целият полицейски състав, който има правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

По време на движение екипите ще бъдат с включени сигнални светлини, с оглед видимост и превантивен ефект за шофьорите.

В указанията до директорите на ГД „Охранителна полиция“ и областните дирекции на МВР е разпоредено да се определят места за контрол по главни пътища І-ви и ІІ-ри клас, съобразно анализ на пътно-транспортната обстановка, аварийност и участъците с концентрация на пътно-транспортни произшествия, като бъдат предвидени активно присъствие и завишен контрол по основните направления за движение извън населените места в периода от 16.00 до 21.00 часа ежедневно.

При осъществяване на контрол да се извършва пълна и обстойна проверка от страна на униформените, както на водача, така и на техническото състояние на моторното превозно средство с възможностите на зачислените таблети, инструктират от МВР.

Пътните полицаи започват активна контролна дейност, насочена към ползването на обезопасителни системи, управление след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества, управление от неправоспособни водачи, техническа изправност на автомобилите, валидно сключена задължителна застраховка “Гражданска отговорност”, преминат периодичен технически преглед, неплатени глоби и други нарушения.

От МВР апелират да се активизира контролът на поведението на пешеходците по пътното платно - пресичане извън определените за това места, неспазване на светлинните сигнали на светофарните уредби, както и неосигуряване на предимство на пешеходците от страна на водачите.

При установяване на пътни превозни средства, неправилно спрели за престой или за паркиране в лентите за принудително спиране, да се предприемат действия за налагане на санкции на нарушителите и незабавното им преместване.

Изготвят се планове за редовно провеждане на специализирани полицейски операции по метода „широкообхватен контрол”.

Ежеседмично в дните петък и събота от 22.00 часа до 1.00 часа да се планират специализирани полицейски операции, като се извършва контрол на всички преминаващи моторни превозни средства и се акцентира на местата в близост до питейни и увеселителни заведения.