Думи на Обама породиха недоумение в Москва
Думи на Обама породиха недоумение в Москва / снимка: БГНЕС

Думите на американския президент Барак Обама, че Москва не сътрудничи на международното разследване за установяването на причините за падането на малайзийския самолет в Източна Украйна, пораждат недоумението на Русия, заяви говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Той припомни, че именно Русия неотдавна на брифинг на руското министерство на отбраната представи данни от обективен контрол, свързан с авиокатастрофата, докато американската страна и до ден днешен не е представила никакви факти по въпроса освен данни от социалните мрежи и обвинения на висок глас.

А що се касае до непосредственото сътрудничество, то според стандартите на Международната организация за гражданска авиация Русия не е участник в катастрофата с малайзийския самолет и следователно не може просто да каже: "Здравейте, започваме да участваме в разследването", каза Лукашевич.

По думите му Русия е трябвало да получи официална покана от международната разследваща комисия. Такава покана е била отправена едва преди няколко дни и веднага след това Русия незабавно е определила представители, които вече са започнали работа по разследването.

Източник: БТА