Реорганизират движението по бул. Черни връх заради строежа на метрото
Реорганизират движението по бул. Черни връх заради строежа на метрото / снимка, архив: БГНЕС
Реорганизират движението по бул. Черни връх заради строежа на метрото
74090
Реорганизират движението по бул. Черни връх заради строежа на метрото
  • Реорганизират движението по бул. Черни връх заради строежа на метрото

От 1-ви август започва изграждането на продължението на втората линия на метрото по бул. Черни връх. Това съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Вече са осигурени средствата за участъка от метростанция "Джеймс Баучер" до ул. "Сребърна", който е дълъг 1.3 км. Продължението на метрото включва една метростанция и се очаква да бъде готово лятото 2016-та.

Изграждането на този участък от метрото отново ще доведе до сериозни затруднения и изпитания за шофьорите. До есента на 2015-та година ще продължи реорганизацията на движението по бул. "Черни връх", обясни Фандъкова.

Около година - до следващата есен, постепенно и поетапно ще се променя движението от едното платно в другото, няма да се спира окончателно, а ще има стеснения. Колите ще се движат в едното платно двупосочно по бул. "Черни връх" в участъците от ухото на трамвая до ул. "Сребърна" и след ул. "Сребърна" до ул. "Филип Кутев", каза кметът.

Заради строителството на участъка ще бъде частично спрян и трамвая, който се движи в района. От 1-ви той ще стига само до „кръста" в Лозенец, а нагоре по Черни връх, в посока към ул. Сребърна ще бъде пуснат автобус, обясни директорът на Метрополитен Стоян Братоев. Догодина през есента бул. "Черни връх" ще възвърне настоящия си профил, а отдолу ще продължи изграждането на метростанцията, довършителните работи, монтажът на оборудването, каза още той.

Фандъкова и Братоев провериха изграждането на метростанцията на Летище София. Тя трябва да бъде готова до април месец 2015-та година. Стана ясно още, че изграждането на третия лъч на метрото може да стартира най-рано средата на следващата година.