Старозагорец с номинация за „Добрият самарянин”
Старозагорец с номинация за „Добрият самарянин” / Самаряни

Теньо Арабаджиев, един от "Приятели на бежанците" в Стара Загора, е третата номинация за годишните награди "Добрият Самарянин" 2014.

Добротворецът от Стара Загора е номиниран заради помощта, която оказва на иракчанин, който не може да ходи и се нуждае от спешна операция на крака.

Иракчанинът Низар Сихи, потърсил убежище в България, вече 9 месеца живее в кошмар, след като миналата година е нападнат в столицата и е пребит и хвърлен от мост от група младежи с крайно радикални националистични убеждения.

В резултат на това иракчанинът има спукани два гръбначни прешлена и две кости на подбедрицата. Опериран е по спешност в „Пирогов", но поради липса на финансова възможност не успява да се рехабилитира и костите му не зарастват. След 2 месеца в Регистрационно-приемателния център в с. Баня, Нова Загора, той пада и си чупи крака на същото място. Следва повторна операция в Сливен и поставяне на специална шина, която държи костите му неподвижни. Костта му обаче не зараства и Низар не може да се обслужва сам.

Специалист ортопед препоръчва да се направи операция, при която да се постави пирон в крака, за да може той най-накрая да се възстанови. За съжаление консумативите не се покриват от здравната каса и Низар разчита единствено на подкрепа от състрадателни хора.

Тук се появява старозагорският доброволец Теньо Арабаджиев, който всеки път го взима с кола, води го на лекар в Стара Загора и го връща обратно. Той и останалите от движението "Приятели на бежанците" в Стара Загора успяват да съберат и парите, необходими за операцията и лечението на Низар.

"Днес са оперирали Низар! Според ортопеда всичко е наред и при правилно възстановяване Низар ще може отново да ходи нормално." - това споделя Теньо Арабаджиев пред съмишленици и дарители в социалната мрежа на 25 юли.

Номинацията е направена от онлайн медията Starazagora.utre.bg.

Други номинации за годишните награди "Добрият Самарянин" се приемат до 5 ноември, а церемонията по връчването предстои през декември.