Булгарика събира десетки майстори от цялата страна
Булгарика събира десетки майстори от цялата страна / Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“

Започва 18-тият Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“, в който ще вземат участие около 170 майстори от цялата страна. Панаирът ще бъде открит с концерт в 20:00 часа, на сцена "Раковина" в Морската градина.

Най-добрата майсторка на кукли в България Мария Кръстева ще се представи на изложението. Тя се е посветила на изработването на уникални текстилни кукли. Всяка една от тях си има собствен образ, история и дори характер. За нея тъкането е хоби, а изработката на кукли е хобито, прераснало в една много интересна професия. Майсторката е родом от Сливен, но живее и работи в Нова Загора. Мария Кръстева е призната за най-добрият майстор на кукли в България. От 2 до 21 август на Панаира на занаятите и изкуствата, в определени часове, тя ще демонстрира на желаещите как се правят кукли.

Един от най-големите майстори-тъкачи Веселин Фесчиев и негова талантлива ученичка Дарина Апостолова ще демонстрират създаването на красиви български черги на най-голямото арт-изложение в България.

През тази година в рамките на 18-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата специално пространство ще бъде отделено за представянето на училището по каменоделство в село Кунино. Свои творби ще представят иконописците от Центъра за духовно обгрижване на наркозависими към храма "Св. Цар Борис". Художници от няколко държави ще вземат участие в пленер в рамките на панаира.

Международният панаир на занаятите и изкуствата е най-голямото арт изложение в България. Провежда се всяка година през месец август във Варна. Съчетаващ в себе си традициите и съвремието в изкуството, „Булгарика“ е място за изява на едни от най-добрите автори в областта на изящното и приложно изкуство, художествените занаяти, музиката. Демонстрациите на авторските умения дават възможност на посетителите да наблюдават на живо създаването на уникални творби. За своята 18-годишна история Международният панаир на занаятите и изкуствата се превърна в едно от най-атрактивните и очаквани културни събития за Варна и нейните гости.