МВР писа 6 на благоевградските криминалисти
МВР писа 6 на благоевградските криминалисти / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Благоевградската полицейска дирекция е отличник в системата на МВР по професионално отношение, компетентност и мобилизация на служителите в борбата с престъпността.

Оценяването е по утвърдените от вътрешното министерство показатели, включващи още ефективно взаимодействие с органите на досъдебното производство, активна комуникация с местната власт и граждански сдружения, отчете директорът комисар Георги Костов.

"На шесто място сме в страната по брой разследвани и разкрити престъпления от общ характер. С оценка отличен 6 сме по качествено приключени дознания и и проведени специализирани полицейски операции", изтъкна комисар Костов и похвали пред подчинените си днес началника на "Охранителна полиция" Васил Митов.

За първите шест месеца на годината в Областвата дирекция в Благоевград са регистрирани 2280 престъпни деяния и заявителски материали. От тях 1662 са криминалните престъпления, 658 са прекратените преписки. Разкриваемостта е близо 45 процента.

Над 62 процента е разкриваемостта в борбата с наркоразпространението.

Икономическите престъпления за отчетния период са 225 в региона. При различни операции по линия на трафика на акцизни стоки са нанесени щети на съответните организатори на каналите в размер на 8 000 000 лева.

Директорът Георги Костов със задовоство коментира, че няма неразкрито убийство в Благоевградско. Криминалистите в дирекцията са разкрлили и пратили на прокурор извършители на изнасилвания и блудствени действия.