Лидер на украинските бунтовници забрани псувните
Лидер на украинските бунтовници забрани псувните / снимка: БГНЕС

Командирът на терористите от самопровъзгласената "Донецка народна република" (ДНР) Игор Гиркин (наричан още Стрелков или Стрелеца), забрани на бойците си грубите псувни. Указът на Стрелеца бе качен в Туитър от пресслужбата на ДНР, съобщи украинското рускоезично издание "Обозревател" ("Наблюдател").

"Наричаме се православна армия и се гордеем, че не служим на златния телец, а на нашия Господ Исус Христос и на своя народ. На хоругвите ни е изобразен ликът на Спасителя. Ако воините псуват на майка, хулят Господ и Богородица, на които служим и които ни прикриват в бой", се казва в указа. Грубите псувни на публично място ще бъдат смятани за сериозно дисциплинарно провинение и ще се наказват съответно, подчертава "министърът на отбраната" на сепаратисткото формирование.

"Псувните на майка не са от руски произход и са били употребявани от враговете на Русия, за да оскверняват нашите светини, за да въздействат върху руските воини чрез духа им и така да ги сломят в боя и да поставят народа на колене (. . .) Враговете на Рус са следвали същия принцип, който днес следват зложелателите на християните, заграбили властта в Киев, които заповядват на православни украинци да стрелят по соствените си храмове, да се гаврят с хоругвите, носещи лика на Спасителя, и с православното свещенство", пише Стрелеца.

Указът носи дата от понеделник, когато се навършиха 1026 години от приемането на християнството в Киевска Рус, посочва Франс прес.

"Един руски воин не може да употребява езика на врага. Това духовно ни унижава и води армията към поражение", заключава сепаратисткият водач.

Източник: БТА