Киев спира военните операции срещу Донецк и Луганск
Киев спира военните операции срещу Донецк и Луганск / снимка: БГНЕС

Киев се отказва от превземането на бастионите на опълчението и е готов за международна конференция за украинската криза. Сензационната новина, че украинските власти смятат да върнат Донецк и Луганск под свой контрол не със силови методи, а чрез преговори, бе обявена от външния министър Павло Климкин в интервю за агенция Ройтерс.

"Няма да атакуваме тези градове", цитира го агенцията. Климкин уверява, че властите се надяват да възстановят контрола си върху тези градове "по пътя на политически процес, а не с бойните действия". "Готови сме да предоставим повече свобода, по-голяма отговорност на регионите, политическа и икономическа власт по места", каза Климкин.

Той също подкрепи провеждането на международна конференция за прекратяване на насилието в Украйна и призна, че вече е обсъдил този въпрос с държавния секретар на САЩ Джон Кери. По думите на Климкин след преговорите му във Вашингтон той се връща в Киев с "ясния сигнал, че САЩ и Евросъюзът подкрепят Украйна, говорят с един език".

Що се отнася до членството на Украйна в НАТО, по думите му "този въпрос не стои сега на дневен ред, по него няма съгласие в украинското общество", пише БГНЕС.

На среща с президентската съветничка по въпросите на националната сигурност Сюзан Райс украинският външен министър обсъди ситуацията със сваления на 17 юли малайзийски пътнически самолет. "Климкин и Райс отбелязаха важността от обективно разследване на катастрофата с привличането на чуждестранни експерти", гласи съобщението на украинското Министерство на външните работи.