Карти ще показват риска от наводнения около реките
Карти ще показват риска от наводнения около реките / снимка: БГНЕС

До края на годината трябва да бъдат съставени картите на реките и зоните, в които те се разливат при различните валежи. Това ще бъде направено в изпълнение на евродирективата за наводненията, каза в предаването "Витамин" по Дарик директорът на Дирекция "Води" в екоминистерството Асен Личев.

По думите му това ще бъде от голямо значение, защото хората ще бъдат известени в зоната, където са избрали да живеят, какъв е рискът, коментира той.

За съжаление от столетия у нас заселвания се правят в близост до коритата на реките и в някои населени места реките минават. "Неслучайно в Цар Калоян преди седем години стана страхотно наводнение, там падна и язовирна стена и водата няма откъде да изтече и дадохме седем жертви", напомни трагедията Личев.

Съгласно закона за водите речното легло или русло представлява временно или постоянно съсредоточаване на вода, което означава, че и дерета, в които не тече постоянно вода по смисъла на закона за водите, представляват речно русло, каза Личев. Той обясни, че в закона има пет забрани по отношение на дейностите в руслото и прилежащите земи, като сред тях са да не се строят жилищни постройки, да не се складират отпадъци, да не се складират насипни материали, които биха могли да увеличат унищожителната сила на водата.

"За съжаление, масово се вижда, че това е една систематична слабост в България и че никой не е направил преглед на самото устройство на населените места от тази гледна точка. Защото наглед безопасни дерета доведоха до жертви", коментира той.

Според него първото нещо трябва да се направи преглед в населените места от тази гледна точка, е да се види какво е дереджето със застрояването на деретата, които иначе изглеждат безопасни. Освен това по думите му честата смяна на правителствата у нас води до загуба на всяка устойчивост и приемственост.

Личев обясни, че през 2004 година при кабинета "Сакскобургготски" е била приета стратегия за управление и развитие на водния сектор, подготвен е закон по темата, бил е приет на първо четене от парламента и след смяната на правителството, това е забравено. През 2009 година е било подготвено ново изменение на закона, но при смяната на правителството то отново е забравено. При управлението на ГЕРБ отново е приета стратегия за управление и развитие на водния сектор от парламента, приет е законът на първо четене, властта е сменена, а законът - пак забравен.

В момента отново е подготвен закон за управление на водите, който урежда и въпроса за единния орган, който да следи за язовирите в страната, но той е в процедура по междуведомствено съгласуване.