Превозвачи затварят изходите на София в петък
Превозвачи затварят изходите на София в петък / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Превозвачи затварят изходите на София в петък
74082
Превозвачи затварят изходите на София в петък
  • Превозвачи затварят изходите на София в петък

Всички изходи на София ще бъдат блокирани в петък, в 15.00 часа от превозвачите. Това съобщи за Дарик зам.-председателят на една от браншовите им организации Красимир Лалов.

Причина за подготвяния протест е заповед на Агенция "Пътна инфраструктура" от миналата седмица, с която се увеличава броят на отсечките със забрана за преминаване на тежкотоварни камиони в петък следобед и в неделя след 14.00 часа.

Лалов обясни, че през март е одобрена заповед, съгласувана и с превозвачите, и с Асоциацията на пострадалите от катастрофи, в която се описват точно пътищата и часовете на тяхното затваряне с оглед облекчаване на трафика през почивните дни.

Именно по тази заповед всички бизнеси са настроили доставките си, но заради новата изненадваща за превозвачите заповед се очаква закъснение на доставки и сериозни проблеми за бизнеса.

Лалов бе категоричен, че зад новата заповед стои "един юнак от една от прокуратурите", но отказа да назове името му.

„Изведнъж тихо се пусна заповед на 22 юли, която нито е съгласувана с някой, нито е видяна от някой, която добавя един куп забранени отсечки, за да можело някой да пътува комфортно. Добавени са магистрали, за да може някой да пътува комфортно до морето, защото те като са взимали книжки, не са учили как се изпреварва камион на магистрала. Затворен е пътят от Калотина до Свиленград, т.е. затваряме границата със Сърбия и Турция. Затворен е пътят от Видин и Русе накъдето и да е, т.е. затваряме границата с Румъния. Военно положение ли сме, какво сме не знам. Знам само, че това са европейски транспортни коридори, където сме се разписали някъде, но явно хората, издали тази заповед, не знаят. Най-същественото е, че 500 000 шофьори ще висят по пътищата, защото на някой така му е харесало. От Видин до София по пътя няма кой да те напсува, а той се затваря", коментира Лалов.

Той добави, че в знак на протест в петък ще блокират изходите на София: „За да видим кой ходи на море в петък от 15.00 часа, кой може да си позволи да не ходи в петък следобед на работа. Явно са хора, на които ние всички данъкоплатци плащаме. След като някой решава, че нашите шофьори могат да стоят 5 часа на слънце, да видим как те ще поседят 5 часа на слънце без необходимите санитарни възли, без необходимите паркинги. Нали в тази държава всички сме равноправни. Ще отворим изходите 5 часа по-късно и така всеки ден'.

От Агенция „Пътна инфраструктура" поеха ангажимент в по-късните часове на деня да обяснят пред Дарик какво е наложило промяната на заповедта. Оттам допълниха, че са поканили превозвачите на среща.

Красимир Лалов потвърди, че има покана, но все още от бранша не са взели решение дали ще отзоват на нея.