Парламентът отново не събра кворум, заседание няма да има
Парламентът отново не събра кворум, заседание няма да има / Sofia Photo Agency, архив

Заседанието на парламента се провали заради липса на кворум.

В 9.00 часа се регистрираха 104 народни представители от БСП и ДПС, при необходими 121, а от ГЕРБ в залата не влезе никой, въпреки че депутатите от парламентарната група бяха в сградата.

Народните избраници от „Атака" въобще не дойдоха в сградата на парламента.

Според проектопрограмата за седмицата депутатите трябваше да обсъдят върнатия от президента Закон за защита на конкуренцията. В края на миналия месец Росен Плевнелиев наложи вето върху някои текстове. Чрез Закона за защита на конкуренцията се правят изменения и в Закона за храните.

Президентът посочва, че част от измененията са неясни, което може да доведе "до хаос в отношенията между търговците на храни и техните доставчици". Според него вместо да предотвратят нелоялни търговски практики, част от приетите промени ще затруднят търговския оборот, което ще повлияе негативно върху развитието на икономиката.

Държавният глава се опасява и от поскъпване на храните.

В седмичната програма на депутатите са записани още първо гласуване на Закона за управление на отпадъците, както и окончателното приемане на Закона за митниците и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

В момента в  сградата на парламента се повежда заседание на парламентарната група на ГЕРБ заедно с лидера на партията Бойко Борисов.