Франция обяви „прасковена война” на Испания
Франция обяви „прасковена война” на Испания / снимка: Guliver/Getty Images

„Прасковена война” избухна между Франция и Испания след оплаквания от френски фермери, че испански земеделци подбиват цената на плода на френския пазар, съобщава в. „Дейли телеграф”.

Френският министър на земеделието Стефан Льо Фол заяви, че вносната продукция ще бъде проверена за „съответствие с правилата за продажба на плодове и зеленчуци”. Той обеща на лидерите на фермерите, че „нарушенията ще бъдат наказани”, ако бъде установено, че продукцията е била внесена без уточняване на произхода й, качеството и цената, както изискват европейските регулации.

Председателят на Федерацията на френските овощари Лю Барбие заяви, че испанските фермери продавали стоката си във Франция на по-ниска от цената на едро в Испания. Той допълни, че те доставяли плодовете във френските супермаркети без първо да определят цена, като я посочват по-късно, за да подбият тази на френските си конкуренти, информира БГНЕС.

Барбие ги обвини в „дъмпинг, за да убият френския пазар и да станат единствените доставчици”. Между френските и испанските производители често има търкания, но Барбие заяви, че конфликтът е ескалирал до „безпрецедентно ниво”.

Френските овощари твърдят, че не могат да се съревновават с испанските си колеги, чиито разходи за труд и режийни разноски са по-ниски. Лю Барбие заяви, че производството на праскови и нектарини е намаляло наполовина във Франция за по-малко от десет години.