Следващото Народно събрание да избере нов шеф на БНБ, поиска Борисов
Следващото Народно събрание да избере нов шеф на БНБ, поиска Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

След изборите новото мнозинство в парламента да избере управител и подуправител на БНБ - за това се обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание. Според него огромен политически риск щяло да бъде само ГЕРБ и ДПС да гласуват сега нов управител и подуправител на банката, ако Иван Искров и Цветан Гунев си бяха подали оставките.

В петък от БСП обявиха, че са за смяна на целия Управителен съвет на БНБ, но това да стане от следващото Народно събрание. Бойко Борисов призовава БСП да влязат и да си подкрепят собственото правителство за актуализацията на бюджета. Според него между първо и второ четене могат да се променят някои параметри. Трябва да се дадат задължително пари за отпушване на еврофондовете, за изплащане на парите на строителните компании по общините, обясни той. По думите му трябва да се запише, че служебният кабинет може да подписва договори с институции - ЕК, Европейската централна банка, МВФ.

Борисов уточни, че служебният кабинет трябва да има право да подписва споразумения и да вдигне тавана на дълга. Не е задължително да го прави, но, ако има криза, трябва да има този инструмент, посочи лидерът на ГЕРБ. Той заяви, че служебният кабинет трябва да може да взима заеми, ако ситуацията в държавата го изисква през септември след поредната лъжа на БСП, че тогава ще отворят една банка. Те знаят, че няма как да я отворят, добави Борисов. От ГЕРБ държим да се гарантират депозитите до 100 хиляди евро, но и те трябва да бъдат подплатени с пари, които да се изплатят на хората по закон, тези пари ги няма, коментира той.

Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ вече работят по управленската си програма. Той посочи, че вероятността да участват в следващото управление е 50 на 50, в зависимост от резултата на изборите. Борисов каза, че ГЕРБ се отнасят много отговорно към ситуацията в държавата и трябва да имат програма, която от първия ден да започне да се реализира. Вече не е като преди четири години - нова партия, трябва ни време, трябват ни сто дни, няма кой да чака, държавата е в много тежко състояние, заяви лидерът на ГЕРБ.

На въпрос дали ще участват в правителство с ДПС, ако утре от движението не върнат проучвателния мандат, Борисов заяви: "Категорично не. Само "Атака" участва в такива пазарлъци". Борисов отказа да коментира "измислиците" по негов адрес на председателя на "България без цензура" Николай Бареков. Лидерът на ГЕРБ отбеляза, че досега не са успели да открият нищо, с което да го компрометират.

Източник: БТА