Безводие грози община Кричим
Безводие грози община Кричим / Община Кричим

Опасност от безводие грози Кричим, Устина и Перущица, съобщи пред Дарик кметът на община Кричим Атанас Калчев.

Въпреки обилните валежи тази година, реката буквално е пресъхнала и има реална опасност да падне нивото на подпочвените води в шахтовите кладенци на ВиК - Пловдив. Така високите части на 3-те селища остават без вода, а домовете в равнинната част са с много ниско налягане, обясни кметът.

По думите му причината е, че 3-те частни ВЕЦ-а, построени по горното течение на Въча, не спазват утвърдения от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) санитарен минимум от 1,800 кубически метра вода в секунда, който трябва да изпускат, за да не пада нивото на реката. Водата трябва да се изпуска от първо стъпало на ВЕЦ „Въча I" и ВЕЦ „Въча II".

„За проблема алармирам от 7 години. Не трябва за сметка на жителите на Кричим, Устина и Перущица да се удовлетворяват желанията на трите частни ВЕЦ-а, защото освен питейна вода за хората, река Въча осигурява нивото и на Гребния канал в Пловдив", коментира кметът Калчев.

Той припомни, че изпускането на водите се управлява от Централното диспечерско управление при Електроенергийния системен оператор, респективно НЕК. Затова настоява пред МОСВ и Министерството на икономиката и енергетиката да се вземат спешни мерки и да се монтират измервателни уреди, които да отчитат колко вода изпускат ВЕЦ-овете.

"Сега нямаме никакви проблеми с водоснабдяването в Кричим, Перущица и Устина", каза пред Дарик шефът на ВиК-Пловдив Манол Генов. Той обаче, не отрече, че през годините се е стигало до въвеждането на воден режим. По думите му, това се е случвало рядко и се налага, когато падне нивото на вода в кладенците.

В момента няма нито едно селище в Пловдивска област, което да е на воден режим, категоричен е Генов.

Други новини от Пловдив