Спешното здравно досие вече е факт
Спешното здравно досие вече е факт / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Спешното здравно досие вече е факт
74064
Спешното здравно досие вече е факт
  • Спешното здравно досие вече е факт

Вече е факт спешното здравно досие, създадено да помага на медицинските екипи да спасяват живота на пострадали при катастрофи. Това съобщи пред Дарик председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов.

Досието представлява виртуален профил на пациента, който съдържа 13 важни медицински показатели като кръвна група, алергии и наличие на диабет, както и телефонни номера на близки и познати. Целта е ако човек пострада при пътнотранспортно произшествие, медицинският екип от линейката, който ще дойде на място, да знае какви процедури да извърши на пострадалия, за да не влоши допълнително неговото състояние.

Подобен вид спешни здравни досиета има в редица европейски държави и в тях се съдържат повече медицински показатели, докато при нас са 13, посочва Таушанов:

„Това са показатели, предварително декларирани от пациента, които се записват. Когато пациентът се нуждае от спешна помощ, независимо дали е по време на катастрофа или след ПТП, когато се знаят някакви предварителни данни - дали човекът има кардиологични проблеми, какви лекарства взима, кръвна група, дали няма алергии и прочее. Когато не е в състояние да даде тази информация, тя да бъде налична и да не се усложни състоянието на пострадалия".

Освен да ориентира екипите в линейките информацията в спешното здравно досие ще е от полза и на лекарите в спешните отделения, добавя експертът.

На този етап обаче притежанието на подобно досие е по желание на шофьора.

„Ние се надяваме, че ще бъдат задължени определени категории лица да си го направят. Например, младите шофьори. Както има курсове БЧК, да минат и един такъв информационен курс и да се снабдят с такова досие. Тази информация може да се получи било чрез интернет, било на друг носител в шофьора, на гривна или т.н., където има код и денонощен кол център на Съюза на българските автомобилисти", уточни Пламен Таушанов.

Спешното здравно досие е съвместна разработка на Българската асоциация за закрила на пациентите и на Българската асоциация на пострадали при катастрофи.