Девлетян: Неудобен съм, защото виждам какво се случва
Девлетян: Неудобен съм, защото виждам какво се случва / снимка: Дарик радио Пловдив, архив
Девлетян: Неудобен съм, защото виждам какво се случва
74063
Девлетян: Неудобен съм, защото виждам какво се случва
  • Девлетян: Неудобен съм, защото виждам какво се случва

„Станах неудобен, защото виждам какво се случва в общината. Заместник-кмета в сянка Веселина Сариева и групата от София дърпат конците в културата.“ Това заяви в телефонно интервю за Дарик уволненият шеф на Отдел „Култура“ Йохан Девлетян.

Той заяви, че няма никакви финансови злоупотреби и нанесена щата нито в одита, нито в мотивите за уволнение, а само хипотези.

„Когато гостува музикант от ранга на Джон Лорд, например, няма как да му кажа „елате в понеделник да си вземе хонорара“. За това съм пускал исканията за сумите своевременно“, каза още той.

Друго направление, в което са му отправени обвинения е, че не е доказал ефективността на мероприятия като Фолклорния фестивал или Академията на Александър Секулов.  Приложените към отчетите снимкови материали на препълнения с публика Античен стадион, например, не се приемат за доказателство за посещаемост.

„Според мен, те просто не искат някой, който разбира, да гледа как парите се пренасочват от традиционни фестивали, за да се дадат на нови конкуренти. Защо бюджета, който беше предвидил отдел „Култура“ за честването на годишнината от Борис Христов, не беше одобрен, но се увеличиха парите за „Дни на музиката в Балабанова къща“? За да може Мила Павлова да направи концерта“, разкрива подробности Девлетян.

Той каза, че поради тези причини, за три години Пловдив се е разделил с три знакови събития с дълга история, като Европейския фестивал за камерна музика, Живописния пленер и Фотографските срещи.

Йохан Девлетян бе уволнен дисциплинарно в началото на седмицата, без да му бъдат налагани каквото и да било други санкции и предупреждения, след 18 години на чело на отдел „Култура“ в общината и 31 години работа в културната сфера.

Той е категоричен, че ще обжалва в съда отстраняването си от длъжност.