Силно представяне на младите плувци от Етър  2000  на Държавното първенство за мъже и жени
Силно представяне на младите плувци от Етър 2000 на Държавното първенство за мъже и жени / Личен архив

Нова партида медали завоюваха състезателите от Клуба по плувни спортове „Етър 2000” на поредното държавно първенство. Талантите на Роза Георгиева се представиха силно и при мъжете и жените, където завоюваха четири шампионски титли, три вицешампионски, четири бронзови отличия и поставиха един нов национален рекорд. От 24 до 27 юли на басейн „Диана” в столицата  за отличията се бориха 289 състезатели от 35 клуба от цялата страна. Антъни Иванов продължи изключителното си представяне през сезона и спечели нови 3 шампионски титли. Възпитаникът на треньорката Роза Георгиева спечели златни медали в дисциплините 50, 100 и 200 метра бътерфлай. На 100 и 400 метра свободен стил 15- годишният плувец завоюва бронзови отличия.

Бояна Томова стана шампион на 50 метра гръб с време 30,13 сек., което е нов рекорд за девойки старша възраст. На 100 и 200 метра гръб, в много оспорвана битка, Бояна отстъпи златото и се окичи със сребърни медали, а на 50 метра бътерфлай е шеста.

Илина Йозова се класира трета на 100 и 200 метра. На 50 метра бруст е на четвърто място, а на 100 метра гръб  на шесто. Любомир Епитропов е четвърти на 200 метра бруст и осми на 100 метра бруст. Много силно плуваха и останалите състезатели – Мирослав Стоименов, Николай Петровски, Стилиян Стоянов, Ели Димитрова и Илияна Стаменова.

В най- интригуващата дисциплина - смесената щафета микс (мъже/жени) на 4х100, великотърновските плувци Бояна Томова, Любомир Епитропов, Антъни Иванов и Илина Йозова се пребориха за сребърните медали в конкуренцията на доста по-големите от тях състезатели на „Бриз” (Бургас), които останаха на трето място. На третия пост Антъни Иванов даде аванс на „Етър 2000”, но националката Нина Рангелова реши битката в кроула в полза на тима на „Младост 91” (Пловдив).

В крайното класиране 14 и 15 годишните състезатели етърци са на седмо място при жените, на десето място при мъжете и седми в комплексното класиране. В класирането по медали са на шеста позиция с общо 11 медала.

„Това е един от най-силните сезони за клуба”, коментира треньорката Роза Георгиева. Крайната равносметка от серията държавни първенства на 50 метров басейн е общо 44 призови класирания, от които 21 шампионски титли, 15 вицешампионски, 8 бронзови отличия и 5 подобрени национални рекорда.