Извънредна сесия на Общинския съвет на 26 август заради Тролейбусен транспорт
Извънредна сесия на Общинския съвет на 26 август заради Тролейбусен транспорт / Дарик Добрич, архив

На 26 август ще се проведе извънредна тематична сесия на Общинския съвет на Добрич, която трябва да реши съдбата на общинската фирма „Тролейбусен Транспорт”. До свикване на извънредно заседание се стигна, след като днес общинските съветници не се обединиха около решение по внесената от зам.-кмета Надежда Петкова докладна записка по темата. Съветниците не дадоха съгласие „Тролейбусен транпорт” ЕООД да продаде притежаваните от него дялове от капитала на дъщерното дружество „Автобусен транспорт” на учреденото в началото на годината ново дружество „Градски транспорт Добрич”ЕООД. Не се стигна до гласуване на другото важно решение от докладната – това за прекратяването на „Тролейбусен транспорт” и откриване на производство по ликвидация на дружеството.

В докладната се припомня за лошите финансови резултати на „Тролейбусен транпорт” и счетоводната загуба в размер на 305 хил.лв. за миналата година, както и за задълженията в размер на 429 хил.лв. Освен това от 1 юли бе променена общинската транспортна схема и бе спрян тролейбусният транспорт за сметка на автобусния. В дружеството текат и масови съкращения на персонал.

До извънредната сесия, временната комисия по транспорта трябва да изглади многото спорни моменти около продажбата на дяловете на „Автобусен транспорт” и ликвидирането на „Тролейбусен транспорт”. Комисията действа вече осем месеца, но до този момент тя не се е справила с тази задача, много пъти не се е събирала в пълен състав и не е можела да взема решения, коментираха днес в залата. Освен това отлагането на решението на този проблем води до нови натрупани загуби на дружеството.

Съветникът Милко Пенчев изрази мнение, че новото дружество ще бъде обременено с прехвърлянето на дяловете на „Автобусен транспорт” и няма да е ефективно. Той заяви, че не е получил отговор защо състоянието на „Тролейбусен транпорт” е толкова лошо и че не е съгласен дружеството да бъде заличено. Според него националната стратегия и европейските насоки са „за” развитието на тролейбусния транспорт, а в Добрич той се закрива.

Съветничката Гинка Василева заяви, че трябва да се обезпечат заплатите и обезщетенията на работниците в „Тролейбусен транспорт”, на което получи отговор, че общината ще направи всичко възможно това да се случи.