Защо се усмихваме?
Защо се усмихваме? / Thinkstock/Getty Images

Защо се усмихваме? Какво ни кара да се смеем в чисто физиологичен и биологичен план?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Лично нас най-много ни карат да се смеем нелепите опити на някой телевизионни предавания да бъдат сериозни. А още повече се смеем на нелепите опити на други телевизионни предавания да бъдат смешни.

Смехът се свързва с доброто настроение. Според учените от 8 вида различен смях само един е за добро настроение. Хората се смеят по какви ли не поводи, включително и когато са тъжни. Не се смеят с глас, а се усмихват, казано по-точно. Защото между смеха и усмивката има малка разлика. Да започнем най-напред с усмивката. Мъдреците казват, че това е най-лесния начин да покажеш зъбите си. Обаче на това не бива да се гледа само метафорично. Усмивката е важен елемент общуването между приматите.

Шимпанзетата също се смеят и това си е истински смях, не е като при кучетата и хамстерите. Шимпанзетата, понеже тях изследват учените, поради липса на неандерталци и австралопитеци, се смеят не когато са весели, а когато ги е страх и искат да избегнат конфликт. Те наистина показват зъбите си, за да илюстрират, че няма да хапят. Но човешкият смях е еволюирал и усмивката днес е инструмент за социално общуване. И в общи линии пак опира до същото. Показва, че нямаме лоши намерения. Ние до такава степен сме го усвоили вече, че дори можем да имитираме намерение чрез него, което шимпанзетата не могат.

Със смеха нещата са по-различни, защото той трудно се имитира. Веднага разбираш кой се смее искрено и кой не. Смехът днес идва от хумора. А от какво идва хуморът? Е, това е много сложно. Тоест аз знам, но нека се потрудят малко и сценаристите на скечове. Смехът е примитивен, несъзнателен опит за вокализация. Той предхожда речта и колкото и да сме напреднали от едно време, ние пак не можем да обясним разумно, защо нещо ни е забавно и издаваме маймунски звуци. Но причината този път не е само да покажем на останалите в стадото, че сме добре и няма да ги бием.

Смехът стимулира мозъка и тялото ни отделя ендорфини. Принципно това има обезболяващ ефект. Смехът е силен анестетик, намалява болката. Така че някога това е било средство за самолечение. Но мозъкът е харесал този трик и е започнал да употребява и този анестетик, както се употребяват всички останали - без нужда, само защото е приятно. Тоест злоупотребява с него. Понеже това е естествения наркотик на тялото ни и ние един вид се друсаме, като се смеем. Отделяме си ендорфини и си ни е много добре - хем евтинко, хем приятно. И като всеки надрусан, не можем да изразим разумно това, което усещаме, затова издаваме звуци на удоволствие, затова се смеем. А тези, които ни карат да се смее са един вид ендорфинни дилъри. Но явно ги е шубе от МВР, защото напоследък не можем да се разсмеем на опитите на разни там да бъдат смешни.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук