Няма гаранция, че са намерени всички тела от самолетната катастрофа в Украйна
Няма гаранция, че са намерени всички тела от самолетната катастрофа в Украйна / снимка: БГНЕС

Няма гаранция, че са намерени всички тела на жертвите на самолетната катастрофа в Източна Украйна, нито личните им вещи, предупреди шефът на холандската полиция, цитиран от Франс прес.

"Няма гаранция. Бих искал да мога да гарантирам, че всички тела и всички лични вещи ще се върнат, но смятам, че шансовете не са особено големи", предупреди Герард Боуман на изслушване в холандския парламент.

Той увери, че възможността не всичко да бъде намерено вече е обсъдена с близките на жертвите и отбеляза, че не знае колко тела са намерени до момента.

"Това, което намерихме в тези чували в Украйна, не подлежи на описание, ужасно е. Има (човешки) части, малки и големи, някои от тях са изгорени", обясни шефът на холандската полиция.

Пътнически Боинг на Малейжа еърлайнс бе свален от ракета на 17 юли в Източна Украйна с 298 души на борда, сред които 193 холандци и 28 австралийци. Идентификацията им ще се извърши в Холандия.

В Холандия със самолети са докарани вече 228 ковчега, но един ковчег не отговаря непременно на една жертва, подчерта Боуман.

Десет дни след трагедията на мястото на катастрофата все още има части от тела, отломки и лични вещи на жертвите. В този район се ожесточиха боевете между украинската армия и сепаратистите, отбелязва АФП.

По-рано днес невъоръжени холандски и австралийски полицаи се опитаха да посетят мястото на катастрофата, но се върнаха обратно от съображения за сигурност.