Градушки и порои заляха Ямбол и части от страната
Градушки и порои заляха Ямбол и части от страната / netinfo

Обилни валежи, придружени на места с градушка и гръмотевици, се изсипаха този следобед в няколко области у нас, като на места причиниха сериозни щети.

По-сериозна беше ситуацията и в Ямбол, който беше ударен от силна градушка. Ледените късове са били с големината на орех. Преди това над града се изсипал и силен дъжд. В продължение на час над Ямбол са паднали около 50 литра на квадратен метър.

От полицията не съобщават за постъпили сигнали на телефон 112 и за наводнени жилищни сгради. Град е валял и в близките на Ямбол села - Кукорево, Веселиново, Завой, Могила. Няма информация за населени места без ток или вода.

Силен дъжд, придружен на места с градушка и гръмотевици, се изсипа този следобед и в Пловдивско.

Градушка, по-голяма от грахово зърно, удари село Куклен. Според зам.-кмета Анатоли Апостолов ледените късове са засегнали лозята и овощните дървета. Отводняват се няколко от критичните при силни дъждове улици в района, които са се превърнали в реки след бурята.

В село Пъревенец мълния е паднала върху комин на къща и е предизвикала пожар. Собствениците на дома са реагирали навреме. Няма данни за пострадали.

По време на пороя са получени три сигнала за отводняване на обекти в Коматево, като два от тях са за наводнени къщи, а третият е за фитнес център.

В Ловешка област 19 населени места са без ток заради обилните валежи и буря, съобщиха от електроразпределителното дружество. В община Ловеч три села са без електрозахранване, в община Луковит - пет, в община Тетевен - едно, в община Угърчин - четири. Шест населени места в община Троян също са без ток. Изпратени са екипи, които да отстранят авариите, като от ЧЕЗ съобщиха, че до 21.00 часа се очаква да бъде възстановено електрозахранването навсякъде.

Има наводнени и затворени пътища, съобщи областният управител Милко Недялков, цитиран отБТА.

Пътят Градежница-Глогово е наводнен. На пътя Гложене-Тетевен има свлачище.

Областният управител съветва пътуващите по главен път София - Варна да бъдат внимателни, особено в участъка Сопот - Малиново. По думите на Недялков на места са се образували колони. Той допълни, че няма опасност от повторно заливане на пътя край Български извор, тъй като в язовир "Малка Желязна" има свободен обем.