Ако сте решили да берете плодове в Швеция
Ако сте решили да берете плодове в Швеция / DarikNews.bg

Информация за избягване на рисковете при сезонна работа в Швеция, разпространиха от МВР.

Всички българи, които плануват да работят сезонно в Швеция, трябва да знаят, че част от прекупвачите на боровинки /както шведи, така и българи/ извършват нелегитимно изкупуване на плодовете на цени три пъти по ниски от реалните. Необходимо е потенциалните работници да знаят, че в Кралство Швеция съществуват изисквания всеки работник да притежава здравна застраховка, да разполага със средства за издръжка по време на пребиваването си и за завръщане в България, в случай на изпадане в трудна ситуация.

Преди заминаване, всяко лице следва да се запознае и със съществуващото национално законодателство, регулиращо ползването на земи и условията за пребиваване на чужди граждани за да не стане лесна жертва на трудова експлоатация.
Липсата на предварително подсигурени нормални условия на живот и несигурността по отношение да добива и доходите, както и изискването прекупвачите на горски плодове в Швеция да изкупуват плодовете единствено от лицензирани за това фирми, могат да поставят много български граждани в безизходица, далеч от дома им, без необходимите средства да се приберат в България.

Във връзка с това в своето писмо Агенцията по заетостта препоръчва, в интерес на своята сигурност, всеки сезонен работник, преди заминаване да предприеме следните действия:

Да проучи агенцията посредник, която му предлага сезонна работа, като списък на агенциите, лицензирани за трудово посредничество е поместен на електронната страница на Агенцията по заетостта. Да се информира за работодателя при когото отива на работа.
Да подпише трудов договор, изготвен като на официалния език на работодателя, така и на български език, като предварително се запознае с условията по него.

Под никакъв предлог да не предава документите си за самоличност на трети лица.
Да се посъветва с Националната комисия за трафик на хора и Агенцията по заетостта, с нейните подразделения по местоживеене, относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина.

Да се погрижи да вземе със себе си адрес и телефон на българското посолство в страната и ако попадне в рискова ситуация, незабавно да се свърже с посолството и с местната полиция, за да му окаже помощ.
Информация за избягване на рисковете при сезонна работа в Швеция е качена и на двата електронни сайта на Агенцията по заетостта, които са общодостъпни.