Уволниха шефа на общинската дирекция „Култура“
Уволниха шефа на общинската дирекция „Култура“ / снимка: Дарик радио Пловдив, архив

Началникът на пловдивската дирекция „Култура“ Йохан Девлетян е уволнен. Подписал е днес  издадената още през февруари заповед, съобщи за Дарик зам.-кметът Розалин Петков.

Оттогава досега дългогодишният шеф на общинската дирекция  е бил постоянно в болнични и с явяването си на работа му е връчена заповедта за уволнение.

Петков отрече да е подписвал такава заповед и заяви, че не знае подробности. Кметът Иван Тотев и неговия заместник по културата Стефан Стоянов са в отпуск.

Йохан Девлетян работи няколко десетилетия за културата на града, като е бил шеф на отдел „Култура“още по времето на Спас Гърневски.

Двигател на едни от най-успешните културни проекти, като пожъналия огромен успех проект "ФСБ симфони", реализиран на Античния театър в Пловдив през 2011 година.

Той е и в основата на идеята за създаване не фестивала „Пловдивски джаз вечери", но когото гостуваха десетки имена от световна класа.

Дългогодишната спътница на Йохан Девлетян, галеристката Анна Дякова, коментира уволнението му пред Дарик радио:

„Тотев и Стоянов не можаха да понесат, когато препълнените зали на Античния театър и Зала 1 на НДК скандираха „Благодаря ти Йохан! От десетилетия той прави културата на този град и не искаше да се примири с псевдопроекти като „Капана“ и т.н. Тези хора не можаха да преглътнат, че той си разбира от работота и с това им стана неудобен.“

Йохан Девлетян ще обжалва решението в съда.