„Спомени с вкус или как да върнем вкуса на спомените
„Спомени с вкус или как да върнем вкуса на спомените / netinfo

Сдружение „Партньори - Кюстендил" продължава изпълнението на проект „Спомени с вкус" или как да върнем вкуса на спомените. Основните цели на проекта са запазване, възстановяване и популяризиране на местни обичаи и традиционни за региона на Кюстендил продукти, повишаване на знанията и уменията на местни доброволци за празника Йеремия и свързаните с него действия по правене на подници, както и придобиване на знанията и уменията за месене на зелник и изпичането му в подница.

Спомени с вкус" или как да върнем вкуса на спомените
netinfo

 

След направените интервюта с възрастни хора от региона и събраната информация за технологията на приготвяне на подници и зелници, стартира и по-трудната част от проекта - практическата. Пред това вкусно предизвикателство се изправиха доброволци от сдружението, които под вещото ръководство на своите инструктори - Катя Хаджийска и Галя Горчева преминаха поредица от практически занимания по приготвянето на зелници.

Спомени с вкус" или как да върнем вкуса на спомените
netinfo

 

"Радостно е, че не само дамите, а и голяма част от мъжете се осмелиха да се включат в работилницата за приготвяне на зелници. С всяко следващо занятие успехите бяха все по-осезаемо вкусни!

Спомени с вкус" или как да върнем вкуса на спомените
netinfo


Подниците бяха поредното предизвикателство! Някои не знаят какво е това, други са чували легенди за вкусен хляб или зелник в подница. Но колко са тези, които са правили подници? Голяма част от доброволците на „Партньори" вече разбраха, че не е толкова лесно, но, напълно в техен стил, това занимание се оказа изключително забавно. Стъпка по стъпка те извървяха процеса от събирането на глина, обработката и подготовката й, газенето, месенето и оформянето им. Сега предстои най-трудното - тяхното сушене! Надяваме се, че след месец - два ще можем да ги тестваме.
А какво се случва до тогава? Продължаваме да танцуваме и да подготвяме театрално-танцова миниатюра, посветена на житото, хляба и подниците. Всички любители на българските традиции и съвременния подход към тях, ще могат скоро да се насладят на новия спектакъл, подготвен от ТФ „Партньори",заявиха от сдружението.

Спомени с вкус" или как да върнем вкуса на спомените
netinfo