Разкриват три места за личен асистент към домашен социален патронаж
Разкриват три места за личен асистент към домашен социален патронаж / DarikNews.bg, архив

Три места за личен асистент ще разкрие община Стара Загора към услугата си „Домашен социален патронаж". Това обяви д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности" в община Стара Загора. Разкриването на местата е продължение на проекта, изпълняван от общината по ОП „Развитие на човешките ресурси" - „Помощ в дома за лица с увреждания".

Проектът стартира на 1 февруари 2013 г. и приключва на 31 юли тази година. Общата му стойност е 235 602 лева.

„Основната дейност по проекта бе свързана с предоставянето на услуги за хора, които имат нужда в техните домове. Те са три вида - за лична помощ, за социално включване и подкрепа и помощ при комунално-битови дейности.

Всеки един личен асистент полагаше грижи за минимум двама потребители като това от какво има нужда всеки ставаше след съвместна оценка между асистента, потребителя и екипа по проекта. Потребителят заявяваше и часовете, и времето, в което ще ползва услугата.

Когато се разработваше проектното предложение по проекта, община Стара Загора пое ангажимент след края му, три такива длъжности - личен асистент - да бъдат разкрити към съществувашата вече услуга домашен социален патронаж. Те ще продължат да предоставят помощ на хора, които имат нужда от това в домовете си", обясни д-р Антония Тодорова.

„Наблюденията ни показват, че има нужда от тази услуга. Тя има ефект, а има и търсене от страна на потребителите и техните близки. И тъй като тази услуга все още не се предоставя като държавно делегирана дейност, финансирането й се осъществява по различни схеми на оперативните програми.

Сега ние ще финансираме разкриването на трите длъжности „личен асистент" със средства от общинския бюджет", допълни началникът на отдел „Здравеопазване и социални дейности" в община Стара Загора.