Реформаторите се обявиха против актуализацията на бюджета
Реформаторите се обявиха против актуализацията на бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Реформаторите се обявиха против актуализацията на бюджета
74035
Реформаторите се обявиха против актуализацията на бюджета
  • Реформаторите се обявиха против актуализацията на бюджета

Да не се актуализира републиканският бюджет и да не се взимат никакви заеми. Това поискаха представителите на Реформаторския блок, които се възпротивиха на инициативата на ГЕРБ и ДПС в парламента.

Във вторник се очаква парламентът на извънредно заседание по искане на партиите на Борисов и Местан да обсъди проект за актуализация на републиканския бюджет. Както БСП, така и Реформаторите държат единствено на актуализацията на бюджета на Здравната каса. На въпрос за бъдещи коалиционни споразумения с ГЕРБ, Реформаторите заявиха, че партията на Борисов ще им бъде конкурент на предстоящите избори.


"Навлизането в дългова спирала на постоянно вземане на огромни милиардни дългове, предложеното увеличение на бюджетния дефицит има опасност да влошат вместо да подобрят положението. Това са мерки, които няма как да бъдат подкрепени без реформи", каза Мартин Димитров. По думите му първо се правят реформите и след това се взема нов дълг, който да компенсира временно, докато съответната реформа стане ефективна. "Другото е откровена кражба или източване без резултат", категоричен е той.

Реформаторите не подкрепят идеята за увеличаване на тавана на дълга с 3.4 млрд. лв., защото първо, има голям фискален резерв - около 8 млрд лв., а освен това в бюджета има поне милиард лева разходи, които могат да бъдат преструктурирани, приведе аргументи Димитров. "Вместо да вземаш заеми, е много по-добре първо да направиш спестявания", каза той.

Божидар Лукарски изключи предизборно споразумение между Реформаторите и ГЕРБ. "Реформаторският блок се явява сам на тези избори, като ГЕРБ е един от нашите конкуренти в дясно-център и един от конкурентите ни за гласовете на десните избиратели на тези избори. В този ред на мисли, естествено, че предизборно споразумение с ГЕРБ е немислимо", каза той.