Специалист: До една година лекарства ще унищожават вируса на Хепатит С
Специалист: До една година лекарства ще унищожават вируса на Хепатит С / снимка: sxc.hu
Специалист: До една година лекарства ще унищожават вируса на Хепатит С
74033
Специалист: До една година лекарства ще унищожават вируса на Хепатит С
  • Специалист: До една година лекарства ще унищожават вируса на Хепатит С

Очаква се до една година в Европа за първи път в историята на медицината да се появят лекарства, които могат да унищожават вируса на Хепатит С.

Това съобщи в ефира на Дарик председателят на Сдружението за борба с хепатита „Хепасист" д-р Станимир Хасърджиев в Световния ден за борба със заболяването.
Той уточни, че в глобален мащаб хората, заразени с този вид хепатит, са три пъти повече от ХИВ-позитивните.

У нас заразените с Хепатит С за 100 000 души. 99 000 от тях обаче не знаят, че имат подобна инфекция, а основна причина за това са неясните симптоми на заболяването.
60% от случаите на Хепатит А в Европа, който наричаме болестта на мръсните ръце, пък идват от България и Румъния, добави Хасърджиев.

„В глобален мащаб хората, инфектирани с ХИВ-СПИН, са 33-35 милиона, а хората с Хепатит С са над 100 милиона. Заплахите са изключително големи, още повече, че това е едно заболяване, което протича бавно, стриктно, хората не знаят, че са инфектирани, което, разбира се, е предпоставка за лесното разпространение на вируса", обясни специалистът.

По думите му най-лошото е, че когато вече се появят симптоми на заболяването, обикновено е твърде късно:

„Това са симптомите на чернодробната цироза, чернодробния рак, които в повечето случаи не могат да се лекуват, или ако могат, е изключително тежко за пациента и скъпо струващо. Единственият начин човек да разбере дали е инфектиран или не, е да си направи изследване в лаборатория. Нашият съвет, особено към младите хора, които водят съвременен начин на живот с татуировки, пиърсинг, поне веднъж годишно да правят тези изследвания. Очакваме до края на тази година в САЩ, а следващата година - и в Европа, да се появят за първи път в историята на човечеството и медицината лекарства, които директно могат да унищожават вирус и това е вирусът на хепатит С"

По повод Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме днес, варненската болница „Св. Марина" обявява безплатни прегледи за заболяването, които се предвижда да продължат до 1-и август.