Как ще бъдат разпределени даренията за пострадалите от наводнението
Как ще бъдат разпределени даренията за пострадалите от наводнението / Дарик Добрич, архив

Общественият съвет за разпределение на даренията за пострадалите от наводнението разгледа всички постъпили молби от граждани и направи предложение на Националния съвет на БЧК, съобщи кметът Детелина Николова.

Сумата, която БЧК предоставя за Добрич, е 449 хил.лева. С нея ще бъдат обезщетени 700 семейства, съобразно критериите на Обществения съвет. Предлага се 80 домакинства, останали без жилищни имоти или със силно разрушени такива, да получат по 1600 лева. За 480 семейства са предвидени по 625 лева, а за 140 домакинства – по  150 лева.

Тази информация е предоставена и на Български дарителски форум. Тази седмица ще заседава управителният съвет на организацията, който ще реши за начина и обема на даренията, които ще бъдат предоставени на пострадалите от Добрич.

Фирми за строителни матерали от цялата страна към средата на месец август ще разпределят набрани строителни материали, каза още кметът. Организацията от Русе “Каритас”, която също направи кампания в полза на засегнаните в Североизточна България, също е поискала списъка на домакинствата за техните необходимости от бяла техника и строителни материали. Списъкът е изпратен и организацията ще прецени как да подкрепи пострадалите семейства.

Общината е изпратила информация за пострадалите имоти и на други организации. На фирма “Господинов и синове” е предаден списък с 275 домакинства, съобразно с техните искания, за подкрепа със строителни материали.  С матраци ТЕД са подпомогнати 51 домакинства, фирма Никора е дарили 10 семейства с мебели, а авиокомпания “ХЕЛИ ЕР” е предоставила на 9 семейства финансови средства. Софийска фирма ще подпомогне две семейства с изцяло разрушени къщи за изграждане на нови домове.