Схемите в КТБ
Схемите в КТБ / снимка: БГНЕС, архив

В края на миналата седмица 8 души, свързани с банкера Цветан Василев, обявиха, че са готови да разкажат за схемите в КТБ. Те изпратиха писмо до главния прокурор на страната и някои медии, в което обясняват, че схемата е следната - Цветан Василев е наредил отпускането на кредити за общо 3,5 милиарда лева на свои кухи фирми. Те са се водили собственост на служители в КТБ. Подписалите писмото казват, че са в безизходица и не знаят как тези кредити ще бъдат обслужвани. Екип на Нова ТВ се опита да се свърже с всички тези 8 души, които според Търговския регистър са управители на различни фирми, повечето действащи към момента.

От писмото става ясно още, че като управители и членове на управителни съвети са били записани повече от 200 души в общо 120 дружества. Техен собственик в определен период от време е бил Цветан Василев. В сигнала до прокуратурата се твърди, че всеки един кредит от банката бил одобряван лично от Василев. Подписалите се обясняват, че те и други лица, представляващи дружества кредитополучатели, подписвали предоставените им от банката договори, без да имат представа за целите и изразходването на кредитите. По този начин Цветан Василев реално играел ролята както на длъжностно лице, така и на краен получател на парите.

Двама от подписалите писмото вече са свидетели на прокуратурата. Това са Бисер Лазов и Теодора Танева.

Справка в Търговския регистър показва, че Лазов е бил съдружник с Цветан Василев в „Естейд" и заедно с него влиза в управата на „Мел финанс". Той е и в съвета на директорите на фирма „Бромак Телеком Инвест АД". Името на Танева съвпада с това на член от Борда на Технологичен център-Институт по микроелектроника, който се свързва с КТБ. Справката показва, че тя е представител и на фирма „Кен Трейд АД", в съвета на директорите е и на още около 30 фирми и дружества. Някои действащи, други - не, към момента. Тя и другите подписали се в сигнала имат общо участие в повечето от тези фирми и дружества, голяма част от тях са с огромен капитал. Някои от фирмите имат преки връзки с Цветан Василев, други - не. Много от дружествата са били партньори и с Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски. В края на май тази година обаче Кръстева вече е приключила с участието си във всички фирми, свързани с банкера Василев.

И въпреки че някои от дружествата се водят действащи, когато наш екип отиде на място, за да потърси авторите на писмото офисите бяха празни. Някои от тях са регистрирани на съседни адреси, в близост до клонове на КТБ. Теодора Танева, Людмила Петрова и Иван Стойков обаче отказаха да разговарят с екип на Нова ТВ.

Източник: NovaNews.bg