400 деца просят по столичните улици
400 деца просят по столичните улици / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Над 400 деца просят по улиците на София. Това показват данните на Столичната община, предоставени на "Монитор".

Хлапетата са установени от началото на 2010 година, когато към общината е стартирал проектът "Мобилна работа с деца на улицата", който продължава и до днес. В рамките му от началото на годината от просия са спасени 36 деца. От тях пет са настанени в домове.

Социалните работници, които са поели грижите за тях, обясниха, че много голяма част от децата са били принуждавани от техните родители да просят. Интересен бил фактът, че само малка част били от ромски семейства. Повечето били българчета.

"Споделиха, че са изкарвали над 1000 лева месечно от просия. Парите прибирали техните родители. Децата се радвали просто, че не са гладни. Близките им обаче не прекалявали с лакомствата, за да не напълнеят прекалено и да престанат да будят съжаление", разясниха още социалните.

Заради тези нарушения от полицията са съставили от началото на годината 27 предупредителни протокола на родители, чиито деца са намерени просещи на улицата. При трикратно издаване на такива протоколи се сезира прокуратурата, която може да определи по-тежки санкции за тези родители.

Най-голямо струпване на просещи деца има в районите "Средец", "Лозенец" и "Триадица", както и по големите кръстовища в центъра.