Екатерина Бончева: Борисов е проверяван няколко пъти, няма досие в ДС
Екатерина Бончева: Борисов е проверяван няколко пъти, няма досие в ДС / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

„В документите, които притежава Комисията, а те са над 15 километра, в тях няма следа за принадлежност на Бойко Борисов към ДС. Той е проверяван няколко пъти", заяви в ефира на Нова телевизия Екатерина Бончева от Комисията по досиетата.

Тя коментира обвиненията, които отправи Николай Бареков към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В предаването „Събуди се" Бареков заяви, че разполага с оригинални документи, които доказват, че Борисов е проект на ДС, готвен за определени постове в продължение на 30 години.

Екатерина Бонева обаче отхвърли в Комисията по досиетата да има такива документи.

„Големият проблем е има ли документи извън архива и откъде Бареков има тези документи, след като твърди, че са оригинални. Само един източник може да му ги даде - офицерите от бившите служби", заяви Екатерина Николова.

Оказва се, че ако лидерът на „България без цензура" има оригинални документи за принадлежността на някой към Държавна сигурност, то той е трябвало да ги предаде в Комисията по досиетата в 14-дневен срок, иначе подлежи на наказателна отговорност.

„Прави се опит за спекулация с този тип документи. Това е изключително опасно нещо", коментира Екатерина Бончева.

Що се отнася до досието на Красимир Каракачанов, Бончева заяви, че тези документи са известни още през май 2006 година. Комисията по досиетата ги е получила от МВР.

„Всички документи за всички хора са достъпни в Комисията и се пазят под много строг контрол", заяви Бончева.

Източник: NovaNews.bg