„Държавен вестник” съобщи за закриването на Автото
„Държавен вестник” съобщи за закриването на Автото / Радка Минчева, архив

В първия брой на „Държавен вестник“, излязъл на 25 юли, ден след приемането на оставката на правителството Орешански, е публикувана заповедта на образователния министър в оставка за преобразуване на образователната структура в община Разград.

Документът обаче е с дата 14 юли. От него става ясно, че преди да положи парафа си проф. Анелия Клисарова е назначила експертна комисия, запознала се е с мотивирано предложение на земеделския министър и със становище на РИО на МОН-Разград. Аргументите на експертите за преобразуването са – намаляване броя на учениците и оптимизиране мрежата на държавните професионални училища в Разград.

С министерската заповед ПГССХВП”Ангел Кънчев” и ПГТС”Христо Смирненски” се преобразуват в Професионална гимназия по селско стопанство, транспорт и строителство „Ангел Кънчев”. Новото школо ще се финансира от бюджета на Министерството на земеделието и храните. В заповедта се уточнява, че имуществото на училищата ще продължи да се ползва от преобразуваното училище, то ще съхранява и задължителната документация на двете училища.

Заповедта все още не е влязла в сила, подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в срок от 14 дни.

Ще припомним, че предложението за преместване на Автото в сградата на Селското бе направено от Общински съвет-Разград, като целта беше в освободената сграда да се настани ПМГ”Акад. Никола Обрешков”. В заповедта на министъра обаче няма изрично упоменаване какво се случва с тази сграда.