Международните полицаи не отидоха до падналия Боинг в Украйна
Международните полицаи не отидоха до падналия Боинг в Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Холандските и австралийските полицаи, които трябваше да посетят мястото на катастрофата на малайзийския Боинг, са отменили посещението си поради притеснения за сигурността.

„Продължават боеве. Не можем да поемем този риск. Ситуацията със сигурността по пътя към мястото на катастрофата и на самото място на инцидента е неприемлива за нашата невъоръжена наблюдателска мисия”, каза Александър Хъг, заместник-ръководител на наблюдателите от специалната мисия в Украйна на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Силни стрелби се чуват на около един километър от селището Грабово под контрола на бунтовниците. Близо до това село в Източна Украйна се разби малайзийският „Боинг”, информира БГНЕС.

Част от местните жители бягат, а близо до мястото на инцидента се вижда тъмен дим.

По-късно украинският външен министър Павло Климкин обвини проруските бунтовници, че са попречили на международните експерти да пристигнат на мястото на катастрофата на малайзийския пътнически самолет в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

„Този аргумент е измислен. Украйна спазва обещаното прекратяване на огъня в 40-километровата зона около мястото на катастрофата”, каза Климкин. Той подчерта, че украинското правителство няма намерение да използва военна сила, за да установи контрол над мястото, което се намира в Донецка област, съобщи БТА.

„Теоретически ние можем да направим това. Но ако то стане, всички свидетелства ще бъдат унищожени”, каза украинският външен министър в интервю за американския тв канал Си Ен Ен, цитирано от ИТАР-ТАСС. Климкин, който пристигна на посещение във Вашингтон, не отговори на зададения му въпрос дали ще иска военна помощ от САЩ.

Пътнически самолет Боинг 777 на малайзийските авиолинии падна на територията на Украйна на 60 км от руската граница, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки източник в авиодиспечерските кръгове. На борда е имало 283 пътници и 15-членен екипаж и всички са загинали. Сред тях няма българи, съобщиха от Външно министерство.

Боингът е изпълнявал полет от Амстердам за Куала Лумпур.