В навечерието на Деня на влюбените в Китай си спомнят древния език на цветята
В навечерието на Деня на влюбените в Китай си спомнят древния език на цветята / снимка: БГНЕС, архив

Древният език на цветята си припомнят тези дни китайците. Те се готвят да честват на 2 август Ци Си - празника на влюбените в Китай (местният свети Валентин), съобщи ИТАР-ТАСС.

Ци Си е един от най-романтичните традиционни китайски празници. Отбелязва се вечерта на седмия ден от седмия месец от традиционния Лунен календар. Оттук и още едно име на този празник - Фестивал на двойната седморка. В последните години празникът се ползва с голяма популярност сред градската младеж, която го отбелязва като Ден на влюбените, отбелязва БТА.

По време на празника китайските девойки гадаят: когато звездата Вега се издигне високо в небето, трябва да се сложи игла на повърхността на водата и ако тя не потъне, значи девойката вече е готова да си намери мъж. Момичетата могат да си намислят най-различни желания през този ден, но за годината трябва да е само едно.

В китайския фолклор романтичният празник е свързан с образите на влюбена двойка - Пастир и Тъкачка. Според легендата млад пастир откраднал дрехата на къпеща се фея и така успял да се ожени за най-красивата и младата от феите. Те живели щастливо, докато недоброжелатели не разделили двойката. Оттогава двамата се срещат само по един път в годината - на седмия ден от седмия месец. В деня на двойната седмица птиците на щастието - свраките - долитат от цял свят и образуват въздушен мост за влюбените.