Роман Полански ще е почетен гост на международния кинофестивал в Локарно
Роман Полански ще е почетен гост на международния кинофестивал в Локарно / снимка: Guliver/Getty Images

Полско-френският режисьор Роман Полански ще е почетен гост на 67-ия международен кинофестивал в швейцарския гр. Локарно, разположен в италианоговорещия кантон Тичино. Той ще се състои от 6 до 16 август, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на организаторите на престижния форум.

На 14 август, четири дни преди да навърши 81-годишна възраст, Полански ще представи пред публиката последния си филм „Венера в кожи”. Заснетата през 2013 г. лента, в която главната роля се изпълнява от съпругата на Полански - Еманюел Сение, миналата година получи френската награда „Сезар” за най-добра режисура. Това бе четвърти „Сезар” за Полански. Филмът бе номиниран и за „Златна палма” на Кинофестивала в Кан. Заедно с носителя на „Оскар” за филма „Пианистът” на сцената в Локарно ще се качи и Еманюел Сение.

На следващия ден Полански ще бъде удостоен със специалната награда на кинофестивала в Локарно за принос в развитието на съвременно кино. Предвиден е и майсторски клас на режисьора, отбелязва БТА.

Полански живее във Франция. През 2009 г. той беше арестуван в Швейцария, когато отиде да получи наградата си на кинофестивал в Цюрих и беше заплашен с екстрадиране в САЩ, които поискаха творецът да им бъде предаден по делото за незаконна сексуална връзка с 13-годишната Саманта Геймър през 1997 г. В крайна сметка Полански беше освободен и след като прекара почти 10 месеца под домашен арест в швейцарската си вила се върна във Франция.