Хора със зрителни увреждания от Кюстендил,София, Благоевград и Силистра спортуваха заедно
Хора със зрителни увреждания от Кюстендил,София, Благоевград и Силистра спортуваха заедно / личен архив

Приключиха мероприятията по проект „Познанието и спортът - средство за реализация и интеграция в обществото". Той бе реализиран от Спортен клуб за хора със зрителни увреждания "Пауталия спорт-2005".
Целта на проектът бе да се преодолее социалната изолация и повиши личностното самочувствие на хората със зрителни увреждания чрез включването им в спортни и културни мероприятия.
На хижа „Осогово" в планината „Осогово" се проведе тренировка обучение на шахматистите със зрителни увреждания членове на клуба под ръководството на г-н Асен Анев . на следните теми : „Психологична подготовка на шахматиста" и „динамика на шахматната игра". Проведе се и индивидуалния турнир по шахмат с участието на 20 шахматисти от СХЗУК „Пауталия спорт-2005", СКИ"Витоша" гр.София , СКХУ „Доростол 2011" гр.Силистра и СКХУ" Пирин спорт-2013" Благоевград . На първо място се класира Йордан Георгиев от СКХУ" Пирин спорт 2013" Благоевград, На второ място Борислав Лазаров и на трето Кънка Витова и двамата от СКХЗУ „Пауталия спорт-2005".Вечерта след награждаването на шахматистите мъжка певческа група „ДЕМОС" с художествен ръководител Милчо Порожанов изнесе своя концерт . Танцовата група на шахматистите от СКИ" Витоша" гр.София се включи със свои танци. След концерта на групата имаше индивидуални изпълнения които също допринесоха за прекрасното настроение на всички . Съчетаването на умственото натоварване при шахматната игра с раздвижването при хората и танците се хареса на всички и също допринесе за изпълнението на целите на проекта.По този проект беше купена, както маса за спорта за слепи „Шоудаун „ така и оборудване за нея .
В Кюстендил на стадион „Осогово" се проведе демонстрацията на спорта за слепи. Участниците бяха запознати с теорията на играта. В демонстрацията участваха 33 души със зрителни увреждания и трима придружители.След демонстрацията всеки който искаше опита своите възможности в новия спорт. Това беше последното мероприятие по този проект. В него бяха включени 37 души със зрителни увреждания .
„Мисля ,че проекта изпълни своята цел и искам да изкажа нашата благодарност ,както на финансиращия орган фонд „Социална закрила",така и на управителя на хижа „Осогово" г-н Димитров" , заяви Кънка Витова Ръководител на проекта.