Варна отбеляза 136 години от своето Освобождение
Варна отбеляза 136 години от своето Освобождение / Община Варна, пресцентър

Варна отбеляза 136 години от своето Освобождение от турско робство. Честванията започнаха със Света литургия в Духовно-просветния център „Свети Архангел Михаил”, водена от митрополит Йоан. Десетки варненци се събраха в двора на храма, за да почетат празника, отбелязан с военен ритуал и полагане на венци.

„27 юли е денят, в който честваме Освобождението на Варна и се прекланяме пред саможертвата на българските опълченци, на руските, украинските, финските и румънските воини, дали  живота си за нашата свобода. Това е ден, в който трябва да се вгледаме в себе си, защото силата на един народ се измерва със силата и свободата на духа му. Това е  ден, в който трябва да се опитаме да бъдем единни, да търсим това, което ни обединява, а не това, което ни разделя, защото само така ще имаме успех в добрите дела, които вършим за града, за държавата ни, за силна и свободна България – такава, каквато е желаеха предците ни”, каза кметът на Варна Иван Портних.

На тържеството присъстваха консулът на Руската федерация във Варна Максим Алешин и консулът на Украйна във Варна Ирина Дмитренко, командирът на ВМС контраадмирал Димитър Денев, народни представители и много гости.