ЕНЕРГО-ПРО отхвърля твърденията за злоупотреба с господстващо положение
ЕНЕРГО-ПРО отхвърля твърденията за злоупотреба с господстващо положение / DarikNews.bg, архив

ЕНЕРГО-ПРО категорично не приема твърденията на Комисията за защина на конкуренцията (КЗК) за злоупотреба с господстващо положение в работата си по разпределение и снабдяване с електрическа енергия както на регулиран пазар, така и на пазара по свободно договорени цени.

Това се казва в позиция на дружеството, разпространена до медиите.

"В осъществяване на своята дейност компанията се стреми да работи ефективно и да предлага все по-добри услуги на своите клиенти, като се придържа стриктно към разпоредбите на българското и европейското законодателство.

Твърденията на КЗК не са получени в компанията, поради което не сме запознати с мотивите към тях. След като експертите на ЕНЕРГО-ПРО се запознаят задълбочено с мотивите на твърденията, компанията ще може да даде аргументирано становище", пишат още от пресцентъра на ЕНЕРГО-ПРО.

Комисията за защина на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за извършено нарушение на дружества от групите ЕВН, ЕНЕРГО-ПРО и ЧЕЗ, съобщиха от пресцентъра на комисията.

Производството е образувано по самосезиране на КЗК и впоследствие към него е присъединено искане за образуване на производство, подадено от независим търговец на електроенергия.

Всяка една от групите злоупотребява с господстващото си положение като прилага обща стратегия на пазара на доставка на електрическа енергия до крайни небитови клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на средно и ниско напрежение на съответното ЕРП, пише в съобщението.

Стратегията на всяка една от групите се състои в прилагане на различни практики, с които се обменя съществена информация в Групата за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и възпрепятства процесът на първоначална смяна на крайния снабдител с доставчик по свободно договорени цени, допълват от Комисията.